İş Kazası Tazminat Davası - Nephilis Hukuk ve Danışmanlık
Son Yazılar
Yükleniyor...

22 Temmuz 2022 Cuma

İş Kazası Tazminat Davası

İş Kazası Tazminat Davası

İş kazası tazminat, işçilerin kaza yaptıktan sonra işveren doğrulusunda verilmesi lüzumen tazminatı ifade eder. İş kazası tazminatı kapsamında işçinin lüzum sakatlığı, lüzum daha çalışamayacak olması ve uğradığı başka parasal ve manevi zararları kapsamaktadır. İşçinin, iş kazası tazminatını isteme hakkının dayanağını ise iş kanunu oluşturmaktadır. İşçilerin kaza geçirdikten sonra bireysel olarak işverenden iş kazası tazminatını talep etme hakları bulunmaktadır. Fakat hak kayıplarının önüne geçilmesi adına, bölümünde eksper bir Ankara iş hukuku avukatından destek almanız sizlerin yararına olacaktır.

İş Kazasında Tazminat Nedir?

İş kazası tazminat davası açmak isteyen işçi, dilekçesi ile iş mahkemesine müracaat ederek meşru vakitci başlatabileceği gibi Ankara iş hukuku avukatından hukuki destek alarak ve avukata vekaletini sunarak bu vakitci usul hukuku aykırılığı sebebiyle yavaşlatmadan devam ettirebilecektir. Tazminat davası kapsamında işverenden talep edilecek olan parasal ve manevi tazminatların miktarı, kazanın büyüklüğü ile orantılı olmaktadır. Fakat işçinin hakkı olan tazminat sayısını elde etmesinde, işçi avukatı olan ve bu alanda eksperlaşmış bir avukattan destek almaları ehemmiyet arz etmektedir.

İş Kazası Sayılan Kazalar Nelerdir?

İş kazası tazminat davası açmak amacıyla işçinin bazı şartları karşılaması lüzummektedir. Bunların başında da iş kazasının, işçinin faal olarak çalıştığı iş yerinde gerçekleştirmesi lüzumir. İşçinin tam eksiklikunun olmadığı bütün kazalar, kural olarak iş kazası sayılmakta ve tazminat hususu olmaktadır.

İş Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer?

Tazminat davası ne kadar vakitr sorusunun cevabı, dava vakitcine ve kazanın boyutuna göre değişiklik arz etmektedir. Örnek vermek lüzum görülürse khadise yaralanmalar ile neticelenen ve işverenin ise tazminat hususu ile ilgili karşı argümanlar ile dava vakitcini uzatmadığı bir somut hadiseda kısa bir dava zamanı olurken, ölümlü iş kazasında bu vakit uzamaktadır. Fakat mahkemenin, işçinin zararının boyutunu net olarak saptamadan bir tazminata hükmetmesi, hak kayıplarını da yanında getirecektir.

İş Kazası Tazminat Miktarı Nasıl Belirlenir?

İşçi avukatından destek alarak açacağınız bir tazminat davasında, belirlenecek tazminat miktarında büyük farklar olacaktır. Bunun sebebine ise yukarıda değinmiştik. Hakim, kazadaki somut vakıaları ve tarafların bu kazadaki eksiklik oranlarını da ehemmiyete alarak hakkaniyete ideal bir tazminat miktarı belirleyecektir. Tazminat sayısını belirlemekte hakime bir takdir yetkisi tanınmıştır. Bu amaçla somut hadise ve dava vakitcindeki tarafların meydana koydukları kanıtlar miktarın değişmesinde ana tesire sahip olacaktır.

Paylaş

Yorum Yap

Bildirimler
Alanında uzman avukatlardan hukuki destek almak için bizimle iletişime geçin.
Kapat