Kıdem Tazminatı Hesaplama - Nephilis Hukuk ve Danışmanlık
Son Yazılar
Yükleniyor...

22 Temmuz 2022 Cuma

Kıdem Tazminatı Hesaplama

kıdem tazminatı hesaplama

Kıdem tazminatı hesaplama araçlarımızı kullanarak, merak ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Tamamen bedava kıdem tazminatı hesaplama araçları hizmetinizde.

Kıdem tazminatı hesaplama, iş hayatında tespit edilen her kişiyi yakından ilgilendirmektedir. O kadar ki kıdem tazminatı hesaplama bakımından çoğu araç, çalışan vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. Kıdem tazminatı hesaplama ve aynı vakitte ihbar tazminatı hesaplama, bu mevzuya özel bir hesaplama aracının yardımı olmadan durumuyla zordur. Ancak yukarıda etkinliğe geride bıraktığımız kıdem tazminatı hesaplama aracı ile bundan sonra hesaplama işlemleriniz daha da basit olacak.

Kıdem tazminatı nasıl hesaplamaları yapılır ve hangi koşullarda hesaplamaları yapılır gibi soruların yanıtını ise başka yazılarımızdan bulabilirsiniz.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır 2022

Kıdem tazminatı hesaplama hem de başka bir anlatımla kıdem ve ihbar tazminatı hesaplamanın hukuki dayanağını 1475 saseneı İş Kanunu madde 14 oluşturmaktadır. Buna göre kıdem tazminatı, işçinin işe başladığı tarihten itibaren aynı işverenin bir ya da farklı işyerlerinde çalışılan süreler göz önüne alınarak, hizmet sözleşmesinin devamı boyunca her geride bıraktığımız tam sene amacıyla işveren doğrulusunda çalışana ödenecek oran olarak tanımlanmaktadır. Sunduğumuz anılan bu hizmet, Ankara iş hukuku avukatı kapsamındadır.

İhbar ve Kıdem Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kıdem tazminatı hesaplama bakımından hak iddia edebilmenin önceliği, işçinin sosyal emniyet kurumunca sigortalı olması ve alakalı iş yerinde en az bir sene çalışmış olması koşultır. Bu belirti edilen konuları gerçekleştiren işçiler, kıdem tazminatı bakımından hak iddiasında bulunabileceklerdir. Ancak belirtmek lazım olur ki, bu iki koşul tek başlarına kıdem tazminatının kazanılmasına yeterli olmamaktadır. İşçinin, kıdem tazminatını kazanabilmesi ve kıdem tazminatı hesaplama araçlarında istenilen hususlara sahip olması amacıyla bazı durumların vuku bulması lazım olur. Bu hallere değinecek olursak;
  • İşverenin haklı amaçla feshi kapsamı dışında bir amaçla işçinin iş akdine son vermesi,
  • Mevcut işin, işçinin hayatını rizikoya sokacak bir hal alması,
  • İşveren ya da başka bir işçiden, işçiye bulaşıcı bir hastalığın bulaşması. Korona virüs sebebiyle işten ayrılmalar buna numune teşkil edebilir,
  • İşverenin, işçiye verilen bulguların işin özü ile uyuşmaması,
  • İşçi ya da işçinin ailesine yönelik hakaret sahibi olan ifadelerin kullanılması,
  • İşverenin, işçiyi kanuna aykırı olacak bir işi yapmaya zorlaması,
  • İşverenin, işyerinde vuku bulan bir taciz vakanına sessiz kalması,
  • İş yerinde, bir haftadan çok sürecek şekilde işi durdurmaya zorlayan bir vakanın yaşanması,
  • Evlenen kadın çalışanın, evlilik gerçekleştikten 1 sene sonra işi bırakmak istemesi,
  • İşçinin, askerliğe gitmesi,
  • İşçinin emekliliğinin dolması,
  • İşçinin malulen emekli olması,
  • İşçinin ölmesi,
Bu kabul edilen durumların ortaya gelmesi neticesinde işçi, iş sözleşmesini hemen fesih ile sonlandırarak ihbar ve kıdem tazminatı hesaplama talep edebilecektir. Eğer kıdem tazminatı saatinde ödenmez ise işçi, mahkemenin neticesi kesinleşmeden bu tazminat alacağını icraya verebilir. Çünkü işçi alacakları, mahkeme kesinleşmeden dahi icra takibinin hususu olabilir. Buna, kıdem tazminatı hesaplama prosedürü de dahildir.

Paylaş

Yorum Yap

Bildirimler
Alanında uzman avukatlardan hukuki destek almak için bizimle iletişime geçin.
Kapat